Des de l'Ateneu Cooperatiu Terres Gironines i els seus cercles disposem d’una oferta regular de formació en economia social i cooperativisme per a tots els públics, tant per a aquelles persones que tenen ganes d’apropar-se a l’economia social i solidària, com per a aquelles persones o col·lectius que estan pensant en constituir el seu propi projecte econòmic i laboral.

Oferta formativa

La Grimpada

Inici de les sessions: 4 de febrer de 2021


Horaris: 17:00-20:00


Cicle de formació i d’acompanyament personalitzat a projectes, iniciatives, cooperatives, empreses i institucions tan públiques, privades com comunitàries i associatives organitzat des del Cercle Garrotxa Ripollès.


Són 14 coòpsules* formatives de 3 hores cada una els dijous de 17h a 20h, que es proposen presencials. En cas d'haver-se de fer online per exigència del Procicat i del Covid, es valorarà amb cada formadora si es fa online o es s’ajorna.


Les coòpsules formatives es desenvoluparan en quatre àmbits necessaris per crear i consolidar projectes d’Economia Social i Solidària: el personal, el col·lectiu, l'estructural i el territorial.

GESTIÓ DE COOPERATIVES - Formació per a gestories i assessories

Inici de les sessions: 25 de març de 2021


Horaris: De 10 a 12.30


Itinerari formatiu per a gestories i assessories per aprofundir coneixements sobre la fòrmula jurídica cooperativa i altres formes jurídiques de l'economia social.


L'assistència a les 4 sessions us permetrà obtenir el segell " Aquí assessorem l'Economia Social!"


El segell busca reconèixer les entitats prescriptores que a través de l'Ateneu Cooperatiu i els seus crcles realitzin formació contínua sobre l'Economia Social i Solidària i sobre la fòrmula cooperativa. Aquest segell permetrà la derivació a les gestories participants dels projectes detectats, materials i recursos útils del moviment cooperatiu.


És obligatòria l'assistència a les 4 sessions per obtenir el segell, però podeu assistir només a sessions puntuals.


Les sessions seran a càrrec de La Qperativa i Integral

FORMACIÓ EN CONTRACTACIÓ PÚBLICA RESPONSABLE / Criteris de contractació pública responsable

Inici de les sessions: 26 de abril de 2021


Horaris: De 10 a 12 h


Us convidem a participar a la formació online: COM DESENVOLUPAR ESTRATÈGIES D’APLICACIÓ DE CRITERIS DE CONTRACTACIÓ PÚBLICA RESPONSABLE
 
Objectius:
- Conèixer el funcionament ordinari de les licitacions
- Desenvolupar estratègies d’aplicació de criteris de contractació pública responsable
 
Estructura de les sessions:
-    Sessió 1 (26 abril) - Marc jurídic LCSP. Introducció de la contractació pública, contractes i procediments amb perspectiva de Compra Pública Responsable.
-    Sessió 2 (27 abril) - Càlcul de pressupost. El VEC i fórmules ponderades.
-    Sessió 3 (28 abril) - Bones pràctiques des de la contractació pública responsable, criteris socials mediambientals i laborals.
 

LICITACIONS / Com funcionen les licitacions per a les empreses culturals?

Inici de les sessions: 17 de maig de 2021


Horaris: de 10:00ha 12:00h


En aquesta formació que consta de 3 sessions es repassarà tot allò a tenir en compte per part de les entitats de l'àmbit cultural a l'hora de licitar per serveis, equipaments, produccions culturals, etc...


Teniu interès en presentar-vos a concursos públics? No sabeu com encarar el procés? Aquest taller teòric i pràctic treballa els aspectes clau que cal conèixer per licitar, a través d’un recorregut de les qüestions més formals així com l’anàlisi dels plecs de condicions i estratègies per millorar les vostres ofertes.


17 Maig / Primera Sessió

18 Maig / Segona Sessió

19 Maig / Tercera Sessió


Les sessions seran a càrrec de Facto Cooperativaespecialitzada en serveis de gestoria/assessoria, consultoria i formació a empreses cooperatives i organitzacions de l’economia social i solidària (ESS)


Formació emmarcada dins les propostes de treball de la Comissió de Cultura de l'Ateneu Cooperatiu i que preveu la possibilitat de donar continuïtat a les sessions, obrint un espai de confiança entre entitats de l'àmbit cultural de l'Economia Social i Solidària per licitar conjuntament en l'àmbit cultural.

COMUNICACIÓ / Com elaborar un bon pla de comunicació - 2 sessions

Inici de les sessions: 19 de maig de 2021


Horaris: de 11:00h a 13:00h


Què és un pla de comunicació i per a què serveix?


Sabem que la comunicació és una dimensió fonamental per a qualsevol projecte. Tenir-ne un bon enfocament estratègic ajustat a les necessitats resulta fonamental, així com ho és fer-ne una bona programació que ens permeti gestionar les tasques associades de manera eficient i eficaç.


Dimecres 19 de maig / En la primera sessió tractarem els fonament teòrics que ens permetran conèixer i entendre l’estructura i continguts d'un pla de comunicació.


Dimecres 2 de juny /  En la segona sessió, traçarem el nostre propi pla de comunicació i obtindrem el full de ruta que ens servirà per donar a conèixer i promocionar el nostre producte o servei. 


Les sessions seran a càrrec de Susana Jiménez, assessora en màrqueting i comunicació.

La formació serà presencial.

CONTRACTACIÓ PÚBLICA RESPONSABLE NIVELL 2 - Clàusules socials en la contractació pública

Inici de les sessions: 24 de maig de 2021


Horaris: De 10 a 12 h


Formació adreçada a personal de les administracions públiques amb l'objectiu de treballar estratègies transversals per construir procediments de compra pública responsable a través de la elaboració de l'informe de necessitats.

Continguts:
•    Estratègies per dissenyar processos de licitació. L'informe de necessitats.
•    La tria del procediment de contractació
•    Conèixer les principals característiques de l'informe de necessitats
•    Els lots en un procediment
•    Els càlculs econòmics: Pressupost base de licitació i Valor Estimat del Contracte
•    La solvència tècnica i econòmica
•    El disseny dels criteris: automàtics i de valor
•    La subcontractació
•    Modificacions del contracte
•    Condicions o mesures especials d'execució

COMUNICACIÓ - Com comuniquem des de l'economia social?

Inici de les sessions: 26 de maig de 2021


Horaris: 18 a 19.30h


Jornada per reflexionar sobre la comunicació que fan les entitats de l’economia social i conèixer exemples que aporten valor i busquen la transformació social també a través de la comunicació. 


Entitats convidades 

Som Energia, cooperativa de consum d’energia verda amb més de 70.000 persones sòcies. Han publicat la ‘Guia d’atenció a persones sòcies amb perspectiva de gènere’. 


Resilience Earth, cooperativa de la Garrotxa que acompanya entitats i administracions en la gestió del canvi. Aporten una mirada transformadora en la comunicació de projectes com l’Artiga cooperativa, el FESS Rural o el Cercle GR de l’Ateneu Cooperatiu. 


Naturalistes de Girona, associació de comarques gironines centrada en la protecció del medi ambient, el territori i el foment de la justícia ambiental. Porten més de 30 anys comunicant. 


Participants a la Fila 0 

XES Empordà: grup local de la Xarxa d’Economia Solidària (XES). Van néixer fa un any iniciant la campanya ‘Les cares de l’ESS a l’Empordà’.


La Sobirana: cooperativa de treball entorn del món de la ratafia i els licors casolans. Han protagonitzat dues campanyes de crowfunding amb molt d’èxit de participació.


Undos Arquitectura: estudi d’arquitectura ‘de proximitat’. Destaquen per la seva vocació pedagògica a l’hora de comunicar en el seu àmbit d’especialització.


La jornada serà presencial a l'Ateneu Popular de la Coma Cros a Salt. Es garantiran totes les mesures de seguretat. L'acte també es podrà seguir en streaming.