Des de l'Ateneu Cooperatiu Terres Gironines i els seus cercles disposem d’una oferta regular de formació en economia social i cooperativisme per a tots els públics, tant per a aquelles persones que tenen ganes d’apropar-se a l’economia social i solidària, com per a aquelles persones o col·lectius que estan pensant en constituir el seu propi projecte econòmic i laboral.

Oferta formativa

Et pesa l'estructura? Introducció a la governança i gestió descentralitzada.

Inici de les sessions: 14 de setembre de 2022


Horaris: 17:30 a 19:30


Formació enfocada a oferir eines per a cocrear estructures flexibles i eficients des d'una perspectiva de governança descentralitzada, potenciant la intel·ligència col·lectiva i els rols col·legiats.

A càrrec de la cooperativa Resilience Earth.

Com enfortir les xarxes d'artesanes i creadores?

Inici de les sessions: 17 de setembre de 2022


Horaris: 10:00 a 14:00


Les comarques gironines acullen multitud d'iniciatives i xarxes d'artesanes i creadores que aporten i sumen valors socials, culturals i comunitaris a les seves viles i ciutats.


Tot i així, consolidar i enfortir iniciatives productives a petita escala esdevé un repte difícil d'assolir si aquestes no són capaces de generar els vincles i les estratègies compartides que reparteixen i solidaritzin les càrregues, a la vegada que enforteixen i potencien les singularitats de cada projecte. 


L'Ateneu Cooperatiu de Terres Gironines us convida a participar d'aquesta Taula Territorial on es presentaran diversos recursos i articulacions d'àmbit nacional, provincial i local, així com es facilitarà una espai de treball compartit per aprofundir en les necessitats de les iniciatives i les xarxes gironines a l'hora de construir i enfortir els seus intents de consolidació i creixement. 


La trobada tindrà lloc al Bosc de Can Ginebreda de Porqueres.

Emprendre i conciliar - Pla d'empresa - Pla de vida

Inici de les sessions: 20 de setembre de 2022


Horaris: Dimarts i dimecres de 10 a 14 hores


El pla d'empresa és el teu full de ruta i la carta de presentació per aconseguir la capitalització, inversions per al teu projecte, col.laboracions i, en definitiva, per aconseguir l'èxit. Dedicar-li temps és la millor inversió que pots fer.


Has vist moltes guies, tutorials i tallers però encara no has pogut definir el teu projecte, les necessitats o fins i tot el preu del producte que vols vendre?


En aquest curs tenim l'equilibri perfecte entre teoria i pràctica perquè assoleixis definir el teu projecte. Surt amb un pla d'empresa exitós per poder arribar allà on vulguis.


Si vols fer realitat el teu projecte també t'acompanyem en la seva constitució. Passa del paper a la realitat amb l'acompanyament de l'Ateneu Cooperatiu Terres Gironines.


Del 20 de setembre al 26 d'octubre, a La QP de Ripoll, amb opció virtual.


A càrrec de La Qperativa.

Feminisme per a homes: claus per treballar el privilegi masculí i generar un canvi substancial.

Inici de les sessions: 21 de setembre de 2022


Horaris: 17:00h a 20:00h


Feminisme per Homes: claus per treballar el privilegi masculí i generar un canvi substancial.


Us proposem un espai de formació i reflexió de caràcter feminista dirigit a les persones que s’identifiquin com a homes. Volem compartir algunes idees del que nosaltres pensem que són els reptes que tenen els homes a l’hora de gestionar el masclisme.


L’ús de la violència és la pedra angular del patriarcat, n’és la seva conseqüència principal, és el que el manté, n’és el problema fonamental. Els homes cisgènere necessiten reflexionar i aprendre a identificar la seva part masclista, a vegades un procés que no resulta fàcil i els espais col·lectius com aquest ajuden a anar un pas més enllà.


En aquesta formació, entendrem més a fons què és la violència masclista, com i quan s’exerceix, què es pot fer per deixar-la d’utilitzar i com posicionar-se davant la violència masclista que exerceixen altres. 

Durant el taller aportarem un marc teòric, exemples, pistes pràctiques i exercicis per donar suport a què els homes se sentin més orientats i puguin assumir la responsabilitat com a gènere privilegiat en el dia a dia.


Formació a càrrec de la Cooperativa Fil a l'Agulla  

Quin impacte tinc? Iniciació a l’avaluació de projectes per a entitats

Inici de les sessions: 29 de setembre de 2022


Horaris: 10 a 13h


Taller pràctic que vol donar a conèixer l’avaluació de projectes a les entitats de l’ESS, així com promoure l’avaluació com a eina de millora contínua amb múltiples enfocaments i utilitats. El taller es planteja de manera amena i interactiva, sobre la base d’exemples reals que la cooperativa Ilabso ha recollit entre diverses entitats de l’ESS, alguns d’ells presentats en format audiovisual. S’exploraran les primeres passes per iniciar una avaluació, de manera que les entitats participants ho puguin desenvolupar i aplicar en algun projecte de la seva entitat.La formació vol oferir formació bàsica sobre avaluació de projectes; mostrar exemples reals d’avaluació en entitats de l’ESS; i guiar en les primeres passes per iniciar l’avaluació d’un projecte propi.En sortir del taller les entitats/empreses disposaran de coneixements i materials per iniciar-se en l’avaluació d’algun projecte de la seva entitat. 

Jornada ESS a comarques gironines: agents, xarxes i experiènciese

Inici de les sessions: 6 de octubre de 2022


Horaris: 9:45 a 14:30


Jornada coorganitzada per l'Ateneu Cooperatiu Terres Gironines, el Consell Comarcal del Gironès i l'Ajuntament de Salt, amb la col·laboració de la Diputació de Girona i la Xarxa de Municipis per l'Economia Social i Solidària (XMESS).


En aquesta jornada es coneixeran experiències innovadores, fruit de la col.laboració publicoprivada en el marc de l'Economia Social i Solidària.  La Jornada és gratuïta i s'adreça a equips tècnics i polítics dels ens locals. Es facilitarà un espai per compartir inquietuds, idees i iniciatives d'ESS entre els municipis.


Es celebrarà, en horari de matí, a l'Auditori de la Factoria Cultural Coma Cros de Salt. 


Inscripcions aquí

GAFAM? No, gràcies. Alternatives lliures al programari privatiu

Inici de les sessions: 13 de octubre de 2022


Horaris: 9h30 a 13h30


Formació per conèixer el programari lliure i els seus avantatges. Inclou una part pràctica.

En FORMAT HÍBRID, per participar-ne presencialment o en línia.

Programa: 

 • Presentació
 • Història del programari lliure
 • Programari lliure, què és i avantatges 
 • Llicències lliures 
 • Codi obert a tot arreu 
 • Alternatives lliures a programari privatiu 
 • Privacitat 
 • Descans 
 • Pràctica 
  • GNU/Linux
  • Email
  • Mastodon
 • Cloenda 

A càrrec de la cooperativa Resilience Earth, amb la col·laboració de GALP Costa Brava.

Presentació del Projecte Ateneu Cooperatiu de Terres Gironines i el seu Cercle de Cultura

Inici de les sessions: 14 de octubre de 2022


Horaris: de 10 a 20 hores


Per tal de donar a conèixer el projecte del Departament de Treball, Empresa, Afers Socials i Família conegut com a Ateneu Cooperatiu de Terres Gironines, proposem una jornada de presentació dels serveis que ofereix a l'ecosistema d'entitats que tenen com a eix principal de la seva activitat, els valors de l'Economia Social i Solidària. 

També aprofitarem l'avinentesa per presentar la feina feta per les entitats que integren el Cercle de Cultura com un clar exemple d'activitats amb un impacte positiu, en aquells valors de l'ESS, que pretenen visibilitzar que una altra economia, en el que les persones són al centre, és possible. 

Hi haurà dues taules de treball:

1.- BI_O_CE_NO_SI   o com ens comuniquem entre les entitats? I com comuniquem els nostres projectes transformadors al públic objectiu? La comunicació dels nostres projectes en un context contaminat i massificat d'ímputs. A càrrec de Roser Capdevila Caballero (Màster en Comunicació Cultural per Univ. Blanquerna)

2.- SUPER___ÀVIT  o taula de debat de com la fòrmula cooperativa ens pot ajudar a fer viables i sostenibles les nostres entitats. Acompanyament professional per a la ressolució de dubtes legals, fiscals o comptables. A càrrec d'Eva Ferré Ibarz Co-fundadora de La Qperativa (Gestoria Integral) de Ripoll. 

Aquesta jornada serà presencial i es desenvoluparà a Mieres, al Carrer Can Caló 38.  

I si ens agrupem entre professionals? Avantatges de ser cooperativa

Inici de les sessions: 27 de octubre de 2022


Horaris: 17:00 a les 19:00


Formació jurídica i legal per a professionals a fi que coneguin les avantatges d'agrupar-se en formes cooperatives.