Ateneu Terres Gironines

Plataforma de gestió de projectes i inscripcions

LA CULTURA COM A PALANCA DE TRANSFORMACIÓ TERRITORIAL I SOCIAL

Descripció

Sessió de reflexió entorn a la cultura com a palanca de transformació territorial i social, on podrem debatre amb:

  • FRANCESC TEN. Portaveu de Junts x Catalunya a la Comissió de Cultura i Vicepresident de la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) del Parlament de Catalunya. Poeta. Ha estat dramaturg i actor.
  • AGUSTÍ SALVATIERRA, integrant del Projecte MÉS ESPERANZAH (Txarango, Festival Esperanzah, Llobregat 47, Ticketcoop, At2-Acció Transversal per a la Transformació Social i Baby Crotx).
  • MIQUEL CUENCA.  President de Joventuts Musicals d’Espanya, i regidor de Cultura i Patrimoni cultural i Festes de a l’Ajuntament de Banyoles:
  • MARTA AFUERA. Membre de l’Ateneu Popular Sa Fera Ferotge de Blanes i de la PAH-Girona-Salt.
  • Mª ROSA VILA. Alcaldessa de la Vila d'Amer, municipi de poc més de 2.000 habitants que ha apostat fortament per la cultura com a fet diferencial i dinamitzador de l'economia local.
  • MIQUEL PUIG. President de l'Associació Professional de Músics de Catalunya (MUSICAT), Cooperativa de Serveis.
  • JORDI TERRADES. Gerent de l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC).

Nota: hem treballat amb perspectiva paritària, però no ha estat possible assolir el 50% de dones i el 50% d'homes.

Selecciona les sessions on vulguis participar:

Sessió 1

LA CULTURA COM A PALANCA DE TRANSFORMACIÓ TERRITORIAL I SOCIAL

Sessió conclosa

11 de juny de 2021

10:00 - 12:30 H

Lloc

Teatre El Casal - Amer

Descripció

BLOC I – LA CULTURA COM A PALANCA DE TRANSFORMACIÓ TERRITORIAL I SOCIAL

1. TERRITORIS RESILIENTS AL SERVEI DE L’EQUITAT SOCIAL. 
JORDI TERRADES. Gerent de l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya (ADRINOC).

ADRINOC és una entitat sense ànim de lucre creada per gestionar l’aplicació de la metodologia Leader en el seu àmbit territorial. El punt principal de l’estratègia consisteix en esdevenir un territori glocal (global i local) a partir de la resiliència territorial. L’objectiu final és crear oportunitats per retenir les persones al crear unes dinàmiques i una economia transformacionals.

 

2. LA CULTURA COM A EINA DE COHESIÓ SOCIAL.  

MARTA AFUERA. Membre de l’Ateneu Popular Sa Fera Ferotge de Blanes i de la PAH-Girona-Salt.

Habitatge, benestar social, xarxes de suport mutu... sovint són termes que vinculem a les polítiques de cohesió social. Però l’art i la cultura també tenen un efecte transformador i sanador al connectar els diferents col·lectius i donar veu a les persones (especialment les més vulnerables).

 

3. TEIXINT XARXES D’INTERCOOPERACIÓ PER IMPULSAR EL TALENT JOVE.  

MIQUEL CUENCA.  President de Joventuts Musicals d’Espanya i regidor de Cultura i Patrimoni cultural i Festes de a l’Ajuntament de Banyoles.

El moviment de Joventuts Musicals ha estat declarat per la UNESCO com el “moviment cultural juvenil més important del món”. Es tracta d’una xarxa internacional multicultural que va néixer per oferir diversitat d’activitats en un moment en què les persones joves tenien un panorama de futur poc esperançador.

 

4. LA PRÀCTICA CULTURAL I LA SEVA GESTIÓ POLÍTICA: DIFERÈNCIES I REPTES.

FRANCESC TEN. Portaveu de Junts x Catalunya a la Comissió de Cultura i Vicepresident de la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals del Parlament de Catalunya. Poeta. Ha estat dramaturg i actor.

Llicenciat en filologia, és autor de Xamfrà Kontiki (Ed. El cep i la nansa) i del poemari L’hmi (Llibres del Segle). Va participar com actor a les sèries El cor de la ciutat, Ventdelpla i  diferents curts i muntatges teatrals i poètics. Va ser coordinador d’arts escèniques de l’Ajuntament de Girona i director territorial del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a les comarques de Girona.

 

BLOC II – EXPERIÈNCIES DE COL·LABORACIÓ I SUPORT MUTU

LA VILA D’AMER: LA CULTURA COM A EIX VERTEBRADOR.  

Mª ROSA VILA. Alcaldessa de la Vil·la d’Amer des de l’any 2015 i Consellera Comarcal.

A partir de l'any 2015 la Vila d'Amer, de poc més de 2.000 habitants, aposta per donar rellevància al seu patrimoni cultural com a fet diferencial dins el territori i motor de desenvolupament local. Malgrat les dificultats que han portat les mesures excepcionals de la Covid-19, Amer ha mantingut les activitats previstes (diferents esdeveniments que donen a conèixer el talent nacional i internacional al públic de les comarques gironines), refermant així el seu compromís amb la Cultura i amb les persones professionals del sector.

 

ASSOCIACIÓ PROFESSIONAL DE MÚSICS DE CATALUNYA (MUSICAT), COOPERATIVA DE SERVEIS.

JOSEP REIG, President de MUSICAT.

Musicat és una entitat de caràcter sindical, declarada sense ànim de lucre i al servei de les persones professionals de la música. Assumeix la contractació de les actuacions de les persones sòcies, gestiona la facturació i tot el procés administratiu, i reparteix el net en concepte de salari.

 

PROJECTE MÉS ESPERANZAH.

AGUSTÍ SALVATIERRA, integrant del projecte MÉS ESPERANZAH, i en representació de Txarango, Festival Esperanzah, Llobregat 47, Ticketcoop, At2-Acció Transversal per a la Transformació Social i Baby Crotx. Més Esperanzah vol desenvolupar un ecosistema en què es generin estructures de suport mutu plantejant tres projectes complementaris: Samarretica, de disseny, producció i venda de marxandatge; StreamingsCoop, una plataforma de concerts de reproducció en línia (streaming); i Musicrevolution, una oficina de producció (management) cooperatiu.


BLOC III - DEBAT I CONCLUSIONS

Temps per debatre les diferents qüestions plantejades i per plantejar necessitats del sector a la comarca de la Selva.